Cuma gününden beri İskenderun-Adana arası seyahatteyim. Ben İzmirli olduğum için buraların birçok şeyine yabancıyım aslında. Gide gele öğreniyorum.
Dün pazara gittik. Bana çok değişik gelen, daha önce hiç görmediğim birsürü yöresel şeyle karşılaştım.
Zahter : yani taze kekik. Hatay yöresinde yetişiyormuş. Çok aromatik bir kokusu var. Tadı da değişik. Genellikle sabah kahvaltılarında zahter salatası şekilde yeniyor. Ayrıca yaraları iyileştirmen ve sinirleri güçlendiren bir etkisi varmış. Çayı da bağırsak ve böbrek hastalıklarına iyi geliyormuş.
Toplaması çok zor bir bitki olduğu için kilosu 20 tl. Ama bir kilo aldığınızda çok uzun zaman yiyebiliyorsunuz. Zaten de bozulmuyormuş. Bunu biberleyip limonlayıp üzerine de z. Yağı döktünüz müydü kavanoza basıp iki yıl bile yiyebiliyorsunuz. Çok güzel
Tuzlu yoğurt : bu benim favorilerimden. Yoğurdu pişiriyorlar. Artık nasıl bi teknikle bilmiyorum ama yapması çok zormuş. Ama bu şekilde olunca yoğurt bozulmuyor ve çok kullanışlı hale geliyor. Mesela üzerine domates sosu döküp kahvaltıda yiyebilirsiniz. Ya da şiş börek dedikleri mantılı yoğurt çorbası, yayla çorbası yapabilirsiniz. Kesilme derdi yok. Ya da benim gibi acemi gelinseniz çökecek zannedip maydanozla böreğin içine koyabilirsiniz. Tadı çok güzel olmuştu daha sonra da bu şekilde yapmaya devam ettik.
Dün pazara gittik. Bana çok değişik gelen, daha önce hiç görmediğim birsürü yöresel şeyle karşılaştım.
Toplaması çok zor bir bitki olduğu için kilosu 20 tl. Ama bir kilo aldığınızda çok uzun zaman yiyebiliyorsunuz. Zaten de bozulmuyormuş. Bunu biberleyip limonlayıp üzerine de z. Yağı döktünüz müydü kavanoza basıp iki yıl bile yiyebiliyorsunuz. Çok güzel
Tuzlu yoğurt : bu benim favorilerimden. Yoğurdu pişiriyorlar. Artık nasıl bi teknikle bilmiyorum ama yapması çok zormuş. Ama bu şekilde olunca yoğurt bozulmuyor ve çok kullanışlı hale geliyor. Mesela üzerine domates sosu döküp kahvaltıda yiyebilirsiniz. Ya da şiş börek dedikleri mantılı yoğurt çorbası, yayla çorbası yapabilirsiniz. Kesilme derdi yok. Ya da benim gibi acemi gelinseniz çökecek zannedip maydanozla böreğin içine koyabilirsiniz. Tadı çok güzel olmuştu daha sonra da bu şekilde yapmaya devam ettik.
Kırmızı havuç : açıkçası en çok şaşırdığım şey bu oldu. Ben şalgamı pancarla yaparlar sanıyordum. Meğer kırmızı havuçla yapılırmış. İlk defa gördüm bu şekilde. Ama alıp da tadına bakmadım nasıldır bilmiyorum. Pazarda kenarlarda şalgamcılar var. Acılı için şalgamın içine ayrı olarak acı sos atılıyor.
İşte Hatay mutfağının arkasındaki lezzet sırrı. Özellikle de biber salçaları. Bizim oraların domates salçasını çok severim. Ama bu salçalar yemeklerde gerçekten bir şaheser yaratıyor. İnanılmz kokular vardı.
Veee son olarak da İstanbul'da arayıp bulamadığım chili biberleriyle karşılaştım. Onun da kilosu 10 tl. Gökte ararken yerde buldum :) Ha aman dikkat çok acı!!!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder