3 Temmuz 2013 Çarşamba

JAPON TEKNOLOJİLERİ İYİ DE, PEKİ İNSANLARI NASIL?

Yaklaşık bir aydır bir Japon firmasında işe başladım. 

Uzak Doğu insanıyla ilgili bilgim okuduğum bikaç yazıdan öte geçmezken, şimdi onlarla çalışmak değişik bir deneyim doğrusu.
Daha önce Markafoni'nin Güney Kore deneyimiyle ilgili paylaştığım yazıda da birkaç konudan bahsediliyor, buradan ulaşabilirsiniz. 




Öncelikle şunu belirtmeliyim ki bizim için Kore, Çin, Japon hepsi aynı gibi bir yanılgı söz konusu. Aslında hiçbir şekilde birbirleriyle alakaları yok. Yemekleri, dilleri, kültürleri çok farklı. Ama tabi Uzak Doğu insanı olarak genel karakteristik özellikleri var. 

Mesela genel olarak ufak tefek diye bilmemize rağmen bizim satış müdürümüzün boyu 1,83 civarlarında :)
Ayrıca tabi benim gördüğüm bikaç kişiyle genelleme yapılmaz ama çekik gözlü olmalarının dışında pek de benzemiyorlar. 

Daha yeni ise başlamış olmama rağmen hep gereksiz şeyleri merak eden ben, satış müdürümüze "sizin oraların en yakışıklısı kim?" diye sordum ve şu cevabı aldım.  





Dürüst olmam gerekirse aslında kendisini hiç müdür gibi hissetmiyorum, çünkü ciddi anlamda çok sempatik ve güler yüzlüler. Bizim Türk şirketlerindeki, karşısında taş kesildiğimiz müdür profilinden çok uzaktalar. 
Olumsuz bir şey bile söyleseler sürekli gülümsüyorlar. 

Veee galiba dillerinde "hayır" kelimesi yok anladığım kadarıyla. Çünkü 1 aydır hiç duymadım. 
Diğer yandan "evet" demek olan "hai" kelimesini yüzlerce tonlamada söyleyebiliyorlar. Henüz çözemedim ama galiba bu tonlamalardan bazıları " belki, hayır, ne alaka, yok öle bişey" falan anlamlarına geliyor olabilir :)
Her konuyu çok bildiğimizden, her sistemi eleştiren Türk insanına karşı hep "hai, bunu bizle paylaştığınız için teşekkürler", "hai, bu konuyu düşünelim" modundalar.

Zamanları ve paraları çok kıymetli. Her konuda çok dakik ve titizler. Şirketin parasını kendi paraları gibi görüp tek bir kuruşunu bile boşa harcamıyorlar. 

Çok çalışkan olmalarına rağmen mesai saatlerini 1 dk geçirmiyorlar. Bilemiyorum belki bu özellikleri Türk çalışanlarla aralarını bozmak istemediklerindendir. Bıraksan onlar gece gündüz minicik bir odada çalışırlar. Hatta duyduğuma göre  Tokyo'da eve gidip gelmekle vakit kaybetmemek için tek bir yataktan oluşan küçük morg evler varmış. 

Günde 5 vakit toplantı yapabilirler. Aynı konuları defalarca ve saatlerce konuşabilirler. 
Bir konuda karar vermelerini bekliyorsanız günlerce hatta aylarca bekleyebilirsiniz. 
Bizim gibi tez canlı insanların işi zor anlayacağınız. 
Bir de her şeyi gülerek ve olumlu şekilde söyledikleri için, aldıkları kararı yanlış anlamanız da muhtemel :)

Özellikle iş ilişkilerinde karşılarındaki kişilere inanılmaz saygılılar ve ilişkiyi bozacak davranışlardan ciddi derecede kaçınıyorlar. Sinirlendikleri zaman gülümseyerek  "No problem" diye tekrar ediyorlar :) 

Gerçek düşüncelerini ancak iş dışında ve karaoke eğlencesinde öğrenebilirsiniz. Çok enteresan bir şekilde sesleri güzel olsun ya da olmasın karaoke milli eğlenceleri :)

Genel olarak sevilesi insanlar ve ayrıca da çok şirin Türkçe konuşuyorlar. 




6 yorum:

  1. Japonlar yüksek kontekst kültüründendir. Yani gerçek şeyleri tam belli etmek istemez, imalı davranırlar-konuşurlar. O yüzden sizinde dediğiniz gibi hayır kelimesini duyamazsınız. Olumsuz olan şeylere bile evet diyebilirler ama bu gerçekten evet manasına gelmez. Faha sonra halledilmek üzere söylenir yada bakarız manasına gelebilir. Tabi bu sadece iş yaşamında. Bizim gibiler için anlaşılması en zor kısmı bu olsa gerek

    YanıtlaSil
  2. Bana göre cok kültürlü insanlar hayatimda bir kere gidip japonyayi gezmek isterdim.bu insanlar geleneklerine cok baglilar .vatanini seven insanlar

    YanıtlaSil
  3. bende merak ediyorum şahsen bir ara gidip görmek lazım sempati duyuyorum sebebini öğrenmem lazım . :)

    YanıtlaSil
  4. Vay be:)))Ben de gitmek isterim:)

    YanıtlaSil
  5. いいえ iie japon ada hayır demektir.

    YanıtlaSil